Garnfarveriget

Håndfarvet garn


Her på Solbjerggaard strikkes, sys og væves på livet løs.

Det fordrer at der er garn - rigeligt garn, og i de rigtige farver!Det med farverne var starskuddet til at farve garnet selv - og så det forhold at Solbjerggard er en landejendom, hvor naturan byder så rigeligt på farvemateriale.Garnfarvningen har stille og roligt udviklet sig, og i dag farver jeg både med planter og syrefarver - og faholder kurser. Kurserne kan naturgvis kombineres med en vinsmagning eller en vinmarksvandring m. efterfølgende vinsmagning. 

Vores anbefaling er , i givet fald, at der farves garn før vinsmagningen - bare et tip:-)Når der farves garn er der mange faktorer som har betydning for den endelige farve.
I butikken sælger vi håndfarvet garn og håndvævede tæpper, derudover sælger vi ufarvet garn.


Tag på opdagelse i de forskellige spændende sager, vi har her på webshoppen. Ud over en masse lækkert garn , kan du også være heldig at finde strikkemarkører og andet strikrelateret  - og ikke mindst en skøn flaske vin, eller to!

p.s.
ps. under Faq kan du læse lidt vejledning om køb og anvendelse af håndfarvet garn

Syrefarvet garn


Ved  syrefarvning af garn har faktorer som vandtemperatur, PH-værdi, mængden af vand i gryden, mængden af farvestof, hvor længe garnet er i berøring med farvestoffet mm, betyudning for den endelige farve.

Og selv om man er omhyggelig med at veje farvestof og syre (eddike eller citronsyre) af, og opløse farven i gryden, er der en tendens til at koncentrationen af farvestoffet er højest i bunden af gryden - og garn som ligger nederst får en kraftigere farve end garn som ligger øverst.


Alt sammen forhold og faktorer som gør håndfarvet garn interessant.....Syrefarvning har ikke rigtig noget med syre at gøre - udover at farven fikseres med en svag syreoplæsning i form af eddike (ja husholdningseddike), en blanding af eddikesyre med vand til samme oplæsning som alm. husholdningseddike eller citronsyre.


Farverne er i pulverform og opløses i vand og bruges flydende, eller de bruges som de er – i pulverform.

Farverne er vaske- og farveægte.  Fikseres med svag syre og varme.Farverne er  miljøvenlige, og de anbefales af tøjindustrien, som de mest miljøvenlige farver til tekstiler.De farver jeg anvender, er beregnget til animalske  fibre/garner. Og som ved plantefarvning har garnet, der ønskes farvet på stor betydning for resultatet. 


Superwashed garn er meget velegnet til syrefarvning fordi SW-behandlingen gør at ulden tager godt og hurtigt i mod farvestoffet, og sat fx. speckles fremstår klart og tydeligt som - speckles/små afgrænsede farveprikker.


Ubehandlet garn (ikke SW) er også velegnet til syrafarvning, men garnet er længere tid om at tage mod farven og speckles bliver ikke klart afgrænsede (som på SW-bahndlet garn), men fremstår mere som plamager af farve.


Plantefarvet garn


Ved plantefarvning af garn har plantematerialet;

 -hvornår det er høstet

- hvordan det er opbevaret

-hvilken mængde anvendes

og mangden i forhold til garnmængde , selvfølgelig en stor betydning.


Men også forhold som vandtemperatur, mængden af vand  og mængden garn i  gryden, hvor lang tid garnet er i  gryden og ikke mindst med hvad , i hvilket blandingsforhols og hvordan/hvor længe garnet er bejdset - har stor betydning for den endelige farve.
Garnet der farves på er heller ikke uden betydning!

De bedste reusltater opnår man på  garner af animalske fibre (uld, silke, mohair o.l.), hvis ensaretethed og larhed i farverne er det man tilstræber. da de animalske fibre tager forskelligt i mod farverne kan man også få spændende, gangerende farver, i garner hvor fibrene er mikset.Superwashed garn kan plantefarves, men på grund af superwash behandlingen (en form for plastbehandlign der "ødelææger" uldens egen beskyttelse, lanolinen) er der øget risiko for at farverne bliver "blakket".

Animalske fibre tilsat op til 20-25% nylon giver normalt også meget fine farver - og gør det muligt at plantefarve til strik ,der stiller større krav til styrken af garnet og slid på det færdige produkt , fx. sokker.